Boleh Ke Besarkan Zakar Sebenarnya? – Jangan Mudah Terpengaruh Dengan Janji Manis Ubat Kuat.

By
by Si Papa Kuat
2 months ago

Anda sedang cari cara besarkan zakar?

.

Siapa yang tak nak zakar lebih besar kan? Kebanyakan masanya soalan ini diajukan kepada lelaki, jawapannya adalah “Ya!”.

.

Menurut pakar Pembedahan Urologic di Harvard Medical School dan juga Brigham & Women’s Hospital di Boston, Michael O’Leary

.

.

“Tiada seorang lelaki pun didunia ni yang tak nak panjangkan atau besarkan zakar, depa mesti nak panjangkan sekurang-kurangnya sebanyak satu atau dua inci.”

.

Beliau yang merupakan pemenang anugerah Boston Magazine Top Doctor, 2019 dan Castle Connolly America’s Top Doctors, 2019 turut menegaskan bahawa selepas berabad lamanya hal ini dibincangkan dan penghasilan bermacam jenis kaedah besarkan zakar, masih tiada lagi cara yang betul-betul berkesan untuk besarkan zakar.

.

“Eh? Bukan ada macam-macam cara besarkan zakar ke?”

.

.

 

Ya. Memang ada macam-macam cara besarkan zakar yang ‘dicanang-canangkan’.

.

[+] Pil

[+] Krim

[+] Urutan zakar

[+] Senaman besarkan zakar

[+] Alat besarkan zakar

[+] Pembedahan!

.

Tapi tahu tak dalam banyak-banyak cara diatas, bukan semuanya berkesan?

.

Siap ada yang bagi kesan sampingan lagi seperti pengambilan ubat kuat Catuaba!

.

*Cadangan bacaan seterusnya untuk andaKenapa KKM Mengharamkan Catuaba?

.

Ada beberapa cara yang menjadi, namun lebih banyak mudarat daripada kebaikan.

.

Harapkan zakar makin besar, last-last jadi mati pucuk!

.

.

Disebabkan masalah ini bukan masalah kecik yang boleh dibuat main, jadi ramai pihak yang tak bertanggungjawab cuba untuk mengambil kesempatan dengan mengeluarkan produk, dan memberikan janji palsu bahawa cara/produk mereka mampu besarkan zakar anda. 

👆  Ikuti penerangan ringkas Dr. Ismail Tambi (Clinical Andrologist) di atas, berkenaan industri ubat kuat yang selalu overclaim tentang pembesaran saiz zakar ini.

.

Berapa “Kecil” Sebenarnya Zakar Kecil ni?

.

Ramai orang inginkan zakar lebih besar kerana mereka merasakan zakar mereka kecil.

.

Sedangkan hakikat yang sebenarnya adalah saiz zakar mereka adalah normal.

.

Masalahnya disini adalah ramai yang tak tahu berapa saiz zakar normal.

.

Bagi saiz zakar normal kita sebagai Asia, apabila “tegang” saiznya adalah sekitar 4 ke 5 inci panjang dan mempunyai ukur lilit sekitar 3 ke 4 inci.

.

.

Ada sesetengah lelaki yang mempunyai zakar yang lebih kecil dari tu. Masalah-masalah ini sebenarnya berkaitan dengan genetik, keturunan dan juga hormon.

.

Masalah yang paling ketara bagi zakar kecil dikenali sebagai micropenis dimana “ketegangan” adalah dibawah 3 inci.

.

Masalah lain yang mampu mengurangkan saiz zakar adalah Peyronie’s Disease, atau pembedahan Prostate Cancer.

.

Namun, kajian menunjukkan bahawa kebanyakan lelaki yang mencari cara besarkan zakar, adalah mereka yang mempunyai saiz zakar yang normal.

.

Cumanya mereka menyangka saiz zakar mereka adalah kecil.

.

Sebenarnya semua ni bergantung kepada perspektif masing-masing. Susah sebenarnya untuk anda mengukur saiz zakar anda sendiri.

.

Ye la. Bila tengok ke bawah, anda nampak zakar anda macam kecil sebab anda melihat dari sudut yang salah.

.

.

Psikologi turut memainkan peranan dimana mereka yang mempunyai saiz zakar normal menjadi terlalu obses dengan fikiran seperti saiz zakar mereka terlalu kecil.

.

Diagnosis psikologi yang ketara meliputi penile dysmorphic disorder yang mana konsep masalah ini adalah sama dengan mereka yang mengalami anorexics dimana mereka menyangkakan mereka adalah gemuk sedangkan hakikatnya adalah tak.

.

Mengikut sebuah kajian, kebanyakan lelaki yang menjalani pembedahan zakar adalah mereka yang mengalami masalah ini.

.

Nak tahu fakta yang lebih menarik?

.

Mereka jugalah yang paling tak berpuas hati dengan hasil pembedahan tersebut. 

.

“Jadi, Memang Takde Cara ke Untuk Besarkan Zakar?”

.

Jangan risau. Tetap ada cara selamat untuk anda besarkan zakar anda.

.

.

#Besarkan Zakar Dengan Mengurangkan Berat Badan 

.

Untuk besarkan zakar, anda kena kurangkan berat. Macam pelik kan? Tapi itulah hakikatnya. 

.

Memetik kata-kata daripada Jennifer Berman, seorang urologist dari Beverly Hills dan merupakan penulis bersama buku Secrets of the Sexually Satisfied Woman, “Kebanyakan mereka yang menyangka mereka mempunyai saiz zakar yang kecil adalah mereka yang mengalami masalah berat badan berlebihan”.

.

Menurunkan berat badan mampu untuk mendedahkan bahagian zakar yang tersorok dibawah lemak perut. Realitinya ia tidak memanjang atau membesarkan zakar anda. Namun, ia mampu mengubah sudut pandang anda terhadap saiz zakar anda.  

.

Apapun, anda tetap kena jaga makan dan pantau berat anda. Jika tidak, sampai bila-bila pun saiz zakar anda akan kelihatan kecil.

.

.

#Besarkan Zakar Dengan Urutan Batin

.

.

Untuk pengetahuan anda, urutan pada zakar adalah mengarut kerana ia hanya akan berikan lebih banyak mudarat berbanding manfaat.

.

Anatomi zakar itu sendiri bersifat lembut dan sangat tidak sesuai untuk anda lakukan aktiviti fizikal terhadapnya seperti urutan.

.

Pernah dengar berkenaan urutan batin? Ia dikatakan mampu membesarkan zakar dan menjadikan anda lebih hebat di ranjang.

.

Tapi, anda tahu tak yang sebenarnya langsung tiada bukti klinikal yang boleh menyokong statement ini?

.

*Cadangan bacaan seterusnya untuk andaKajian Kesan Urutan Batin – Mengapa ia memudaratkan sebenarnya?

.

.

#Besarkan Zakar Dengan Pembedahan

.

.

Terdapat dua jenis pembedahan untuk besarkan zakar yang biasa dilakukan:

.

[+] Panjangkan zakar. Prosedurnya adalah dengan memotong ligament yang menghubungkan zakar ke tulang zakar. Ia akan menjadikan zakar lebih panjang sekurang-kurangnya seinci. Ia sebenarnya lebih kepada mengeluarkan bahagian zakar yang terlindung. Namun, anda perlu menggantung pemberat pada setiap hari selama 6 bulan untuk mengelakkan ligament dari bersambung semula.

.

[+] Lebarkan zakar. Bagi anda yang rasakan zakar anda terlalu “kurus”, anda boleh besarkan ia dengan prosedur yang lebih berkontroversi seperti gunakan lemak implan, silikon dan juga graf tisu.

.

Namun, sehingga ke hari ini tiada persetujuan berkenaan keselamatan pembedahan zakar dikeluarkan disamping ia berisiko untuk merosakkan saraf, dijangkiti penyakit dan juga mati pucuk.

.

.

#Besarkan Zakar : Pil, Krim dan Alat

.

Pernah dengar semua benda diatas? Dibawah ini kami kongsikan beberapa cara untuk anda untuk besarkan zakar anda.

.

[+] Vacuum Pump. 

.

Ia merupakan sebuah silinder yang berfungsi untuk menyedut udara.

.

Masukkan zakar anda kedalamnya dan vakum tersebut akan menyebabkan darah ekstra ditarik masuk kedalam zakar, menjadikannya tegang dan lebih besar. 

.

Anda kemudiannya akan menyekat zakar anda dengan sebuah ring untuk mengelakkan darah daripada masuk semula.

.

Namun, apa kekurangannya?

.

Kesan ini hanya bertahan selama mana anda kekalkan ring tersebut pada zakar anda. 

.

Penggunaan lebih daripada 20 atau 30 minit akan menyebabkan kerosakan tisu. Sebenarnya alat ini lebih banyak digunakan bagi mereka yang mati pucuk berbanding mereka yang ingin besarkan zakar. 

.

*Cadangan bacaan seterusnya untuk andaMati Pucuk! Penyakit Yang Paling Ditakuti Lelaki!

 

[+] Regangan dengan pemberat. 

.

.

Pemberat atau regangan tidak akan menjadikan zakar anda “sado”.

.

Zakar anda bukanlah otot. Namun, menggantung pemberat pada zakar anda mungkin akan menyebabkan zakar anda panjang sedikit.

.

Namun, ia bukanlah benda mudah. Anda perlu betul-betul berdisiplin. Anda perlu memakai pemberat tersebut pada zakar anda selama 8 jam setiap hari selama 6 bulan berturut-turut! Sanggup ke?

.

Hasil akhirnya nanti, anda sangat-sangat bernasib baik kalau mampu memjangkan zakar anda sekitar setengah inci.

.

Tapi, rasa-rasa berbaloi tak dengan risiko tisu terkoyak, pembuluh darah pecah dan masalah-masalah lain lagi?

.

[+]  Pil, Supplemen, Sapuan dan Krim.

.

Kebanyakan produk-produk sebegini memang overclaim dan mengarut. Ada yang tak mendapat kelulusan daripada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). Memang akan dapat kesan buruk la jawabnya.

.

Tetapi ada sesetengah krim penjagaan kesihatan zakar seperti Xgene Royale yang juga clinically proven, formulasi Pakar Klinikal Andrologi Dr. Ismail Tambi sendiri – memang ternyata bagus untuk melancarkan aliran darah dalam batang zakar.

.

Produk sebegini WAJIB berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) untuk memastikan ia benar-benar selamat digunakan.

.

Penggunaan yang konsisten mampu untuk menjadikan zakar lebih mengembang ketika ereksi. Hal ini kerana ia membuatkan aliran darah dalam zakar menjadi lebih optimum dan juga lancar.

.

Selain itu, kebanyakan berasaskan pil & supplement (pastikan berdaftar dengan KKM dengan taraf pharmaceutical!), seperti Men’s Formula Biotropics, turut:

.

[+] Membantu meningkatkan testoterone dalam badan

[+] Menaikkan metabolisme sekaligus menjadikan badan lebih cergas dan bertenaga

[+] Menambah libido atau dorongan untuk melakukan seks

.

Sebarang produk yang claim ia mampu membesarkan zakar, anda boleh tolak tepi siap-siap kerana tiada produk yang mampu membesarkan zakar, tetapi kebanyakan produk adalah lebih kepada penjagaan zakar dan menjadikannya lebih mengembang sewaktu ereksi.

.

Anda boleh tonton video dibawah untuk perkongsian lanjut dairpada Dr. Ismail Tambi, berkenaan ‘keghairahan‘, rakyat Malaysia yang terlalu nak panjang dan besarkan zakar.

.

 

Sekarang mesti anda dah jelas dengan isu boleh ke besarkan zakar ni kan?

.

Sekian sahaja untuk sharing kali ini. Semoga bermanfaat~

This post was last modified on August 28, 2019 8:04 am

by Si Papa Kuat