5 Kebaikan Melancap/Onani Untuk Lelaki – Asalkan Tidak Terlalu Kerap.

By
joegrimjow
7 months ago

Sebelum apa-apa, Admin nak tanya.

.

Berapa kali anda Melancap dalam seminggu?

.

Kalau kurang daripada 3 kali seminggu, artikel ini untuk anda.

.

Tetapi, jika anda beronani lebih daripada itu, ataupun anda sebenarnya sudah berkahwin tetapi masih lagi melancap dengan giatnya…

.

Admin sangat syorkan anda untuk ke entry ini ==> keburukan melancap.

.

Krikk.. Krikk.. Krikk  (bunyi cengkerik)

 .

Oh… Jadi, anda bukan dalam dua golongan di atas tadi?

.

Tahniah, jom scroll ke bawah..

Kita sering dimomokkan dengan side effect beronani, tapi tahukah anda bahawa melancap juga ada kebaikannya tersendiri dari segi saintifik?

.

Kami akan kupas dengan mendalam tentang kebaikan melancap ini untuk anda.

.

Tapi berhati hati.

.

Walaupun kami kongsikan kebaikan melancap ini kepada anda, tak semestinya kami mengesyorkan anda melakukan aktiviti ini selalu.

.

Anda buat keputusan sendiri okey

Melancap tidak mengira jentina

 

Sebelum itu, Apakah itu Melancap/Onani?

.

Sebelum kita cerita lebih panjang, elok kita ‘berkenalan’ dengan aktiviti melancap ini.

.

Melancap atau juga dikenali dengan nama onani merupakan sejenis kaedah untuk mencapai kepuasan seksual tanpa bantuan orang lain.

.

Hal ini dapat dilakukan dengan menyentuh dan meraba alat sulit sehingga menimbulkan perasaan ghairah dan sehingga mencapai klimaks.

.

Melancap ini boleh dilakukan oleh kedua-dua jantina, perempuan dan lelaki tetapi ianya lebih kerap dalam kalangan lelaki.

.

Aktiviti melancap ini kadang kala dilakukan setiap hari dan ini boleh mendatangkan kebaikan dan keburukannya yang tersendiri.

.

Jadi, pada enrty kali ini, kami akan kupas kebaikan dan manfaat melancap.

.

1) Memastikan hubungan sex tahan lebih lama

 

 

Dengan melancap, anda sebenarnya melatih diri anda untuk bertahan lebih lama daripada ‘pancut’, atau bahasa jawanya ejakulasi.

.

Anda yang melancap, akan cuba untuk menangguh dan mengawal klimaks.

.

Dan hasil ‘latihan murni’ ini, boleh dipraktiskan semasa melakukan aktiviti sex dengan pasangan anda nanti.

.

Sehingga ada dikatakan, trick untuk tahan lebih lama ketika hubungan seksual – melancap dahulu sebelum bersama pasangan.

 

Sebab selepas itu, sensitiviti zakar akan berkurang.

.

Hahaha.. entah lah. Macam tiada kajian lagi yang membuktikan kesahihannya.

.

Apapun, boleh juga baca nanti: Teknik untuk tahan lama di ranjang, yang suami selalu terlepas pandang.

.

.

2) Memahami diri anda lebih mendalam

 

 

Melancap boleh memberi pemahaman terhadap badan anda sendiri.

.

Tak kira lelaki ataupun wanita, aktiviti ini akan membuatkan anda lebih memahami personaliti diri anda.

.

Anda pastinya akan biarkan fantasi dan imaginasi anda terbang melayang.

.

Justeru, anda akan meneroka, serta memahami sedikit demi sedikit ‘fetish’ dan taste anda sendiri dalam hubungan seksual.

.

Sebagai contoh, dari segi aktiviti foreplay apa yang boleh merangsang anda, sehinggalah posisi seks apa yang anda gemari.

.

Juga, jika aktiviti ini anda control, dan tidak lakukan terlalu kerap, anda akan faham bagaimana untuk anda untuk ‘turn on’kan pasangan anda

.

 

 3) Tidur yang lebih nyenyak

 

 

Kajian telah mendapati, melancap sebelum tidur akan menjadikan seseorang itu tidur lebih nyenyak.

.

Kita tidak boleh nafikan, tidur yang nyenyak mempunyai pelbagai manfaat untuk kesihatan.

.

Lagi-lagi kepada mereka yang menghidap insomnia. – masalah susah untuk tidur.

.

Kepada mereka, mungkin boleh jadikan aktiviti melancap pada waktu malam untuk membantu mereka tidur lebih nyenyak.

.

4) Meningkatkan imune system

 

Ya, anda tak salah membaca.

.

Ejakulasi akan membuatkan sel darah putih anda meningkat dan salah satu fungsi sel darah putih ini adalah meningkatkan imune system.

.

Aktiviti mengeluarkan air mani (secara melancap ataupun hubungan seks) juga boleh merembeskan hormon cartisol yang mana fungsinya sama iaitu akan meningkatkan imune system dalam badan kita.

Haa, banyak betul kebaikan melancap ni kan.

.

5) Onani dapat mencegah kanser prostat

 

 

Cancer prostate yang dialami oleh kaum lelaki, boleh dielakkan dengan mengeluarkan air mani secara berkala.

.

Ejakulasi akan membuang segala toksin toksin dalam saluran prostat dan seterusnya akan mengelakkan cancer prostate daripada berlaku.

.

Umumnya, jika anda ‘buang’ air mani anda secara berkala – tidak kira melalui hubungan seks, ataupun secara melancap…

.

Kebarangkalian untuk anda menghidapi kanser prostat semakin menipis. 

.

“..Melancap menggunakan imaginasi, lebih bagus daripada sambil menonton porn – ini sebabnya, klik kesan menonton pornografi…”

.

Baiklah.

.

Kami sudah senaraikan 5 kebaikan melancap untuk anda hadam.

.

Walaupun ada kebaikannya, keburukan dan side effectnya, juga tak boleh kita nafikan.

.

Anda boleh nilai sendiri.

.

Dan selepas ini, anda dah ada argument untuk dibahaskan dengan kawan anda, bila anda berbual mengenai melancap ini.

.

Erk, ada ke orang berdebat mengenai melancap ni secara terbuka? Haha.

.

Good luck!

.

.

 


Oh ya, adakah anda memang kuat melancap?

 .

Zakar anda melembik ataupun jadi tak tahan lama disebabkan oleh tabiat onani tu?

.

Video tentang produk di bawah ni mungkin bermanfaat untuk anda.

.

Penerangan oleh Dr. Ismail Tambi (Pakar Sakit Tuan – Clinical Andrologist)

Untuk maklumat lanjut tentang produk ini, boleh klik di sini ==> XGENE ROYALE

.

Terima Kasih

* * * * * * * * * * * * * * * *

Anda rasa bermanfaat?

Jom like Facebook Page kami di bawah untuk lebih banyak tips-tips penjagaan Kesihatan Suami.

Free sahaja.

Dan… feel free untuk tinggalkan komen jika ada sebarang pertanyaan👌.   

 



This post was last modified on June 25, 2019 6:48 am

joegrimjow