Shhh.. Jangan Bagitahu Isteri Anda 🤫

Dapatkan Ebook Special ini secara PERCUMA.


Manual step by step supaya anda dapat Romen dengan Tahan Lama + Zakar lebih Keras.
Khusus kepada anda, pembaca Blog ini sahaja
Dapatkan di WhatsApp Sekejap ni

Bahaya Gambir Sarawak & Side Effectnya – Please Jangan Terpengaruh.

By 1 month ago

Gambir Sarawak adalah tumbuhan tradisional yang boleh didapati di kebanyakannya hutan di Sarawak.

.

Tumbuhan ini cukup popular dalam bidang perubatan tradisional masyarakat dulu, yang kesannya dikatakan hampir sama seperti ubat bius di hospital.

.

Kami akan kupas bahaya gambir Sarawak kepada zakar anda pada entry kali ini.

.

 

Sehingga kini, tiada lagi kajian saintifik bertulis yang membuktikan keberkesanan Gambir Sarawak untuk kesihatan zakar!

.

Benar, tiada lagi mana-mana universiti ataupun organisasi, yang mengesahkan dengan kajian makmal ataupun klinikal seacra bertulis, bahawa ekstrak gambir sarawak ini bagus untuk kesihatan zakar.

.

Gambir sarawak, ataupun nama saintifiknya Uncaria Gambir, sebenarnya hanyalah sejenis tumbuhan yang digunakan secara tradisional untuk melegakan sakit gigi & luka-luka pada kulit.

.

Hakikatnya, gambir sarawak hanyalah tumbuhan herba yang diclaim mampu menguatkan zakar oleh orang dulu secara turun temurun.

.

Tetapi malangnya, tiada bukti saintifik ataupun klinikal yang membuktikan dakwaan tersebut.

.

Malah, pihak Kementerian Kesihatan Malaysia dalam akhbar rasminya telah banyak membuat serbuan terhadap beberapa pengusaha produk berasaskan gambir yang sering overclaimed & menipu ini. 

..

KKM telah merampas produk-produk ini, yang  disyaki tidak berdaftar dan dicampur palsu dengan racun sildenafil dan tadalafil.

.

Dalam kes yang dilaporkan akhbar Metro ini, kesemua produk ini bernilai RM300,000 – dalam serbuan di 8 premis pengedar dan stokis mereka di Negeri Sembilan, Selangor, Kuala Lumpur, Johor dan Terengganu.

.

Boleh juga baca selepas ini:  ‘Ubat kuat’ yang hanya disyorkan oleh Dr. Andrologist. Ini senarainya.

.

.

Banyak Side Effect & Bahaya Gambir Sarawak jika disapu pada Zakar!

Jika anda ke Sarawak, ramai peniaga yang hanya menggunakan kerusi dan meja dan membuka ‘kedai’ jualan di tempat tumpuan orang.

.

Popularitinya yang meningkat terutama di semenanjung dan harga yang murah di Sarawak membuatkan produk ini laku keras tanpa menyedari akan bahaya gambir ini.

.

Sehinngakan, ada juga kanak-kanak dan wanita yang menjualnya di sana.

.

Laku keras!

.

.

Sebelum itu, apa sebenarnya Gambar Sarawak?

 

Menurut wikipedia, gambir sarawak adalah

Gambir Sarawak (nama saintifik: Uncaria Gambir) ialah sejenis tumbuhan yang dihasilkan dari getah kayu pokok gambir yang banyak terdapat di dalam hutan Negeri Sarawak, Malaysia. Ia juga dikenali dengan nama BornGambierBorneo Cat’s clawUna de Gato dan Kerangas. Ia diperolehi di dalam hutan tebal di kawasan pendalaman di bahagian Long Panai, Marudi, Sarawak.

 

Keberkesanan gambir Sarawak ini memang telah diketahui berabad lamanya, khususnya bagi penduduk-penduduk asal di Negeri Sarawak.

.

Namun, penggunaanya bukanlah untuk tujuan seks – tetapi untuk tujuan perubatan tradisional, khususnya sebagai merawat luka & mengurangkan kesakitan gigi.

‘Ajaran sesat’ penggunaan gambir untuk tujuan seks ini, telah menular secara meluas ke negeri-negeri di Semenanjung Malaysiamalah ke beberapa negara jiran seperti IndonesiaBrunei dan Singapapore.

.

Kesan penggunaannya yang berterusan terhadap zakar, pastinya akan memberikan side effect, lagi-lagi kepada tisu kulit zakar yang bersifat nipis itu.

.

Ikuti video penerangan di atas. Doktor Pakar Sakit Tuan, Dr. Ismail Tambi, menerangkan berkenaan kesan negatif minyak ataupun gel gambir sarawak kepada tisu kulit zakar.

.

.

Bahaya Gambir Sarawak

 

1) Zakar terasa kebas

Kesan gambir adalah boleh menjadikan rasa kebas seperti ubat bius.

.

Sebab itu penggunaannya pada masyarakat dahulu menggunakan gambir sebagai ubat gigi.

.

Jika dihancurkan dan diletak ke gigi geraham, sakit gigi akan menjadi reda.

.

Bahaya jika digunakan secara kerap kepada zakar, kerana zakar anda akan mengalami masalah kekebasan kekal, ataupun permanent numbness.

.

Terutamanya pada bahagian kepala zakar – kerana lapisan tisu kulit yang nipis.

.

Boleh baca: Bahaya ubat kuat seperti Candy B Complex yang tidak diluluskan KKM.

 

 

 

2) Boleh melecetkan zakar

 

Masyarakat kita dulu, juga menggunakan gambir Sarawak semasa berkhatan.

.

Sifat gambir ini yang memanaskan akan membuatkan zakar menjadi panas dan kebas seterusnya proses berkhatan menjadi mudah dan tidak sakit.

.

Sebab itu bahaya jika zakar didedahkan dengan gambir akan menjadikan zakar melecet seterusnya membahayakan si pemakainya.

 

 

 

3) Keradangan kepada zakar

Kulit zakar dan alat sulit wanita adalah nipis dan banyak saraf.

.

Jika ubat kuat gambir ini disapu pada zakar secara berterusan, ia akan membuatkan kulit alat sulit menjadi kemerahan, seterusnya menjerumus kepada keradangan kulit.

.

Deria saraf pada zakar kita turut sama boleh terjejas.

.

Lebih menakutkan lagi, rasa ‘sedap-sedap’ sensitif pada zakar kita boleh hilang secara permanent, dek kerosakan saraf zakar!

.

 

Saranan pakar

 

Doktor pakar sakit tuan terkenal, Dr. Mohd Ismail Tambi berkata, penggunaan gambir Sarawak secara berlebihan dan tidak terkawal boleh membawa padah

Kemaluan akan melecet serta berasa pijar yang berterusan sehingga boleh mengakibatkan luka, keradangan dan jangkitan bakteria.

.

Lebih teruk, lama kelamaan, penggunaan bahan tersebut akan mengalami kerosakan saraf terutama di kawasan batang zakar.

 

Jelas Dr Ismail lagi, kehilangan rasa nikmat ketika melakukan hubungan kelamin juga boleh terjadi sekiranya tumbuhan tersebut kerap digunakan.

.

Gambir hanya digunakan oleh penduduk Sarawak untuk tujuan melegakan kesakitan ringan seperti sakit gigi dan luka-luka biasa.

.

Cuma penduduk Semenanjung sahaja, katanya, yang taksub dengan dakwaan bahawa gambir Sarawak boleh memanjangkan tempoh ereksi.

.

Elakkanlah penggunaan Gambir Sarawak ini selagi anda boleh!

  


Oh ya..

Adakah anda sedang mencari krim sapuan yang mampu untuk kurangkan sensitiviti kulit zakar  – seterusnya menyebabkan anda boleh bertahan lama di ranjang

.

Kami ada solusinya.

.

Bukan sahaja ianya 100% selamat digunakan, serta diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). (NOT140402935K)

.

Tetapi, ianya turut disyorkan sendiri oleh Doktor Pakar Sakit Tuan yang tidak asing lagi di Malaysia (Clinical Andrologist), Dr. Ismail Tambi.

.

Ikuti video penerangan ringkas di bawah ini:-

Untuk maklumat lanjut, boleh klik di sini ==> XGENE ROYALE.

.

.

* * * * * * * * * * * * * * * *

Anda rasa bermanfaat?

Jom like Facebook Page kami di bawah untuk lebih banyak tips-tips penjagaan Kesihatan Suami.

Free sahaja.

Dan… feel free untuk tinggalkan komen jika ada sebarang pertanyaan👌.   

 joegrimjow

Leave a Comment