HAZIQ (bukan nama sebenar) gemar memakai minyak dhab untuk menaikkan kerangsangan seksualnya yang semakin hari semakin berkurangan.

.

Tetapi setelah dua bulan, si Haziq guna minyak dhab itu, kesan masih lagi tak nampak-nampak.

.

Rupanya ada effect lain yang mudarat kalau kita pakai minyak dhab ini.

.

Haziq mula rasa simptom-simptom begini.

.

Kulit zakar kekeringan sehingga menggelupas dan menjadi kehitaman.

.

keburukan minyak kuat

.

Sebenarnya tiada kajian saintifik ataupun klinikal yang menyatakan bahawa penggunaan minyak dhab ini.

.

Banyak produk minyak dhab ini overclaim tentang keberkesanan minyak dhab itu sendiri.

Benarkah Minyak Dhab Berkesan

.

Malah ada yang menyatakan ianya mampu mengubati masalah punca mati pucuk & memanjangkan zakar.

.

Persoalannya, jikalau claim tersebut betul, mengapa sehingga kini tiada lagi mana-mana badan/organisasi sains antarabangsa yang mengesahkan claim ini?

.

Kenapa tiada mana-mana ujian klinikal ataupun journal saintifik bertulis yang diterbitkan -membuktikan keberkesanan ekstrak dhab ini terhadap fungsi seksual?

.

benarkah minyak dhab ni membahayakan

Dunia sains telah bertambah maju hari demi hari, tetapi sehingga sekarang, tiada lagi mana-mana saintis yang tampil membuktikan ujikaji saintifiknya untuk minyak dhab ini.

.

Ternyata minyak dhab ini hanyalah hasil pengamalan traditional yang tiada sokongan sains & praktikal.

.

Apa-apapun, ikuti video ringkas di bawah ini sebentar.

.

Penerangan daripada Dr. Ismail Tambi (Malaysia’s Clinical Andrologist) – tentang tisu kulit zakar yang boleh jadi kehitaman & menggelupas akibat pengamalan minyak ektrak dhab.

..

.

Apa itu Minyak Dhab?

.

Dhab merupakan sejenis biawak yang terdapat di padang pasir.

.

Nama inggerisnya Egyptian Mastigure ataupun Egyptian dab lizard atau Egyptian spiny-tailed lizard.

.

bahaya ubat kuat

.

Ia dikelaskan sebagai keluarga cicak dan merupakan haiwan reptilia yang berdarah sejuk, membiak secara bertelur serta mempunyai kulit yang bersisik tebal.

.

Dhab ini halal dimakan oleh orang Islam dan dikatakan merupakan ubat perangsang tenaga batin tradisional. Betul ke ?

.

bahaya ubat dhab

.

Banyak khasiat yang diwar-warkan tentang daging dan minyak dhab ini termasuklah ianya dapat mengeraskan zakar.

.

Selain itu, ia dikatakan dapat membesarkan dan memanjangkan zakar, mengubati masalah mati pucuk serta menyebabkan tahan lebih lama ketika di ranjang.

.

.

Bukan itu saja, ada juga dakwaan yang menyatakan ianya:

.

  • mampu menghidari penyakit 3 serangkai
  • denggi berdarah
  • angin pasang
  • menyembuhkan penyakit asma, luka dan gatal-gatal yang disebabkan alahan.

.

Walau bagaimanapun, tiada kajian saintifik yang pernah dilakukan ke atasnya berdasarkan keberkesanannya membantu merangsang kesihatan seksual seseorang.

..

Jangan termakan dengan janji manis ubat kuat seperti minyak dhab yang claim boleh membesarkan zakar, KLIK SINI 

.

.

Adakah Minyak Dhab Berbahaya?

.

Depends.

.

Kalau untuk sapuan, better elakkan.

.

Manakala untuk makanan, Binatang Dhab ini Halal untuk kita makan, bagi mazhab Shafie.

dhab boleh di makan

Hadith Ibnu Umar RA katanya: Nabi Muhammad SAW pernah ditanya mengenai dhab.

.

Baginda menjawab dengan bersabda: “Aku tidak memakannya tetapi aku tidak mengharamkannya.” (Hadith no 3598)

.

Berdasarkan hadith di atas, Nabi Muhammad SAW ditanya tentang dhab dan baginda menjawab ia tidak haram untuk dimakan walaupun baginda tidak memakannnya.

.

Namun ianya tidak menceritakan tentang kebaikan dhab untuk kekuatan seks.

.

.

Seperti yang telah dinyatakan, tidak ada kajian saintifik yang dapat dikemukakan berkaitan keberkesanan minyak dhab ini.

.

Malah terdapat lelaki yang mengalami masalah kulit setelah mengaplikasikan minyak dhab ini pada zakar mereka.

.

kulit zakar kering.

Jadi, minyak ini kurang sesuai untuk digunakan, lagi-lagi untuk menaikkan keghairahan seksual lelaki.

.

Namun , minyak dhab tidak sama sekali seperti minyak belacak.

.

Adakah anda tahu tentang bahaya minyak belacak ?

.

Selain itu juga, minyak dhab ini mengakibatkan kulit di bahagian zakar menggelupas, kekeringan dan kehitaman.

.

zakar pendek .

.

Penggunaan minyak dhab ini juga sangat tidak sesuai untuk tisu kulit zakar.

.

Tambahan lagi, amalan mengurut zakar itu sendiri sebenarnya berbahaya untuk dilakukan.

.

Rangsangan kasar seperti mengurut & onani ni sebenarnya, akan memberikan kesan negatif psikologi dan mengakibatkan kehilangan tenaga, nutrisi serta zat dari tubuh badan.

.

.

Tapi Bukankah Produk Minyak Dhab ini sudah Berdaftar dengan KKM?

minyak Dhab berdaftar KKM

Benar, sebahagian daripada produk-produk tersebut memang berdaftar.

.

Tetapi mereka hanya mendaftar dalam kategori Traditional Use – nombor siri pendaftaran mereka bermula dengan “NOT**********”.

.

Dalam kategori ini, produk tersebut tidak boleh claim macam-macam, seperti boleh merawat, boleh membaiki, mengubat & apatah lagi memanjang serta membesarkan.

.

Dalam kes ini, hanya ubatan yang berdaftar dengan KKM pada tahap pharmaceutical use sahaja yang boleh mengkategorikan produk mereka sebagai ‘boleh merawat’ dan lain-lain.

.

Xgene Royale rawat Onani

.

Oleh itu, anda tidak digalakkan untuk menggunakan minyak urut termasuklah minyak dhab, minyak lintah ataupun minyak belacak ini.

.

Jika anda mengalami masalah kelamin, rujuklah doktor pakar sakit tuan.

.

.

Xgene Royale yang merupakan krim sapuan yang diformulasikan oleh Doktor Pakar Sakit Tuan nombor satu di Malaysia, Dr Ismail Tambi.

.

Produk ini diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan disahkan Halal oleh JAKIM.

.

Ianya juga berkesan dan terbukti secara klinikal selain tidak mempunyai bahan-bahan mengarut.

.

.

Xgene Royale ini diformulasikan daripada tumbuh-tumbuhan herba yang terpilih iaitu tongkat ali, estrak biji almond, minyak zaitun, citrus grandis dan juga grape seed.

.

Ni pun bukannya produk merepek dan overclaim macam produk ubat kuat yang bersepah dijual di luar sana tu.

.

InsyaAllah tuan. Ikhtiar!

Xgene royale